Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ψυχική υγεία δεν προϋποθέτει μόνο την απουσία κάποιας ψυχικής διαταραχής αλλά ορίζεται ως κατάσταση συναισθηματικής ευεξίας, όπου το άτομο μπορεί να ζει και να εργάζεται µε άνεση μέσα στην κοινότητα και να ικανοποιείται από τα προσωπικά του χαρακτηριστικά επιτεύγματα.
Το τελευταίο διάστημα η ψυχική μας υγεία δοκιμάζεται όλο και περισσότερο από κοινωνικούς, ψυχολογικούς, οικονομικούς και βιολογικούς παράγοντες. Η οικονομική κρίση και στη συνέχεια η πανδημία του κορωναϊού, δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη ψυχική υγεία των ανθρώπων, με την εμφάνιση περισσότερων περιστατικών αγχώδους διαταραχής και κατάθλιψης.
Περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίωςζουν με ψυχική διαταραχή, 3 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την επιβλαβή χρήση αλκοόλ και ένα άτομο πεθαίνει κάθε 40 δευτερόλεπτα από αυτοκτονία. Πολλές από τις ψυχικές διαταραχές, περίπου το 60% τους,ξεκινούν στην εφηβεία, καθώς προκύπτει από έρευνες πως περισσότεροι από δύο στους πέντε εφήβους δεν είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους – τα κορίτσια σε υψηλότερο ποσοστό από τα αγόρια.
Και τώρα, δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πληγεί από την πανδημία COVID-19, η οποία έχει περαιτέρω επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία. Τώρα λοιπόν, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να προστατέψουμε την ψυχική μας υγεία.
Στόχος λοιπόν της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, που έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, είναι η ενημέρωση του κοινού και η ευαισθητοποίησή του για τις ψυχικές διαταραχές.
Έχει διαπιστωθεί με μελέτες ανά τον κόσμο ότι τα, έστω και σύντομα, θετικά συναισθήματα ρυθμίζουν αποτελεσματικά το στρες και την κατάθλιψη και προάγουν την ψυχική και τη σωματική υγεία. Παρακάτω θα βρείτε ορισμένες δραστηριότητες που μπορεί να γεννήσουν θετικά συναισθήματα.
- Μιλήστε για τα συναισθήματά σας με ανθρώπους που αγαπάτε και εμπιστεύεστε. Σκεφτείτε να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό.
- Προσπαθήστε να ακολουθείτε κοινωνικές δραστηριότητες, ακόμη και αν δεν έχετε πολύ όρεξη για αυτό.
- Κοιμηθείτε τουλάχιστον 8 ώρες. Με το βαθύ ύπνο έχει βρεθεί ότι μειώνεται το στρες.
- Εκθέστε τον εαυτό σας στον ήλιο κάθε μέρα. Με το φως του ήλιου παράγεται η βιταμίνη D, που έχει θετική επίδραση στη διάθεσή μας. Στόχος σας να είναι τουλάχιστον 15 λεπτά υπό το φως του ήλιου κάθε ημέρα.
- Ασκηθείτε. Οι μελέτες δείχνουν ότι η τακτική άσκηση μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματική όσο και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα σε αύξηση των επιπέδων ενέργειας και τη μείωση του αισθήματος κόπωσης, καθώς κατά την άσκηση παράγονται στον οργανισμό οι ορμόνες της ευτυχίας, όπως λέγονται, δηλαδή η ωκυτοκίνη, οι ενδορφίνες, η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη. Δεν χρειάζεται να πάτε στο γυμναστήριο. Μια απόσταση 30 λεπτών με τα πόδια κάθε μέρα θα σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεστε.
- Εμπλουτίστε τη διατροφή σας. Οι ξηροί καρποί, τα λιπαρά ψάρια και τα θαλασσινά, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, είναι ορισμένες τροφές που περιέχουν Ω-3 λιπαρά, βιταμίνες του συμπλέγματος B και φυλλικό οξύ, αμινοξέα, μέταλλα και βιταμίνη D, ουσίες που έχουν θετική επίδραση στην ψυχική μας κατάσταση.
- Πρακτικές τεχνικές χαλάρωσης. Μια καθημερινή πρακτική χαλάρωσης μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, στη μείωση του στρες, και να ενισχύσει τα συναισθήματα της χαράς και της ευημερίας. Δοκιμάστε γιόγκα, βαθιές αναπνοές ή μυϊκή χαλάρωση. Στον υπερσύνδεσμο θα βρείτε το βίντεο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας για την τεχνική της διαφραγματικής αναπνοής για χαλάρωση και διαχείριση του στρες.