ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ

Η εαρινή ισημερία την Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023, σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης. Την ημέρα αυτή ο Ήλιος βρίσκεται κάθετα πάνω από τον ισημερινό της Γης και η διάρκεια της ημέρας είναι περίπου ίση με της νύχτας.

Η δράση με τίτλο: «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης» που  πραγματοποιήθηκε, την Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023, έδωσε την ευκαιρία σε μαθητές από σχολεία όλης της Ελλάδας να υπολογίσουν την περιφέρεια της Γης επαναλαμβάνοντας το διάσημο πείραμα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου Ερατοσθένη. Βασικός στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη του πειράματος, ως αναπόσπαστου συστατικού της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσα από την συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σε βιωματικές και συνεργατικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με το περιοδικό Physics World η μέτρηση αυτή αποτελεί ένα από τα 10 πιο όμορφα πειράματα στην ιστορία της Φυσικής (δημοσίευση στην εφημερίδα New York Times, 25 Σεπτεμβρίου 2002)

H επιστήμη είναι μια προσπάθεια για την κατανόηση του κόσμου. Οι επιστήμονες ωθούνται από την περιέργεια παρά από τις ανέσεις και τη χρησιμότητα.  Οι Αρχαίοι Έλληνες  ήταν επιστήμονες. Ήταν οι πρώτοι στην αρχαία εποχή που για τις ανακαλύψεις τους βασίστηκαν στη λογική, τα μαθηματικά, την παρατήρηση και τη μέτρηση.

Η δραστηριότητα της υλοποίησης του ιστορικού πειράματος του Ερατοσθένη είναι ιδιαίτερα απλή. Με πολύ απλά όργανα ( ράβδος, νήμα της στάθμης ή αλφάδι, ρολόι, χάρακας, μολύβι, μοιρογνωμόνιο ) και απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς οι μαθητές κατορθώνουν να μετρήσουν την περιφέρεια και την ακτίνα της Γης! Με την απλότητα όμως αυτή, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό ότι το πείραμα αυτό κατορθώνει να:

 οδηγεί στην αποδοχή της αξίας των Θετικών Επιστημών για την κατανόηση του σύμπαντος κόσμου,

♦ προσελκύει αβίαστα το ενδιαφέρον των μαθητών και να μαγνητίζει τη σκέψη αρκετών, ώστε να προωθεί και να καλλιεργεί τη θετική στάση τους απέναντι στις Θετικές Επιστήμες. Η δράση διοργανώθηκε και φέτος από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων ΕΚΦΕ (ΠΑΝΕΚΦΕ), σε συνεργασία με το ΙΑΑΔΕΤ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, την υποστήριξη και έγκριση του Υπουργείου Παιδείας. Στη δράση συμμετείχε το Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο Άργους με ομάδα μαθητών του τμήματος Α2 και με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους Λαμπροπούλου Μαρίας, Σωτηροπούλου Βασιλικής, Κουτσουδάκη Ελένης και Παπαδάκη Μαρίας. Η δράση έγινε παρουσία της κ. Μανουσάκη Κλεοπάτρας, υπεύθυνης στο Ε.Κ.Φ.Ε. Αργολίδας, της οποίας η αρωγή στην διαδικασία του πειράματος ήταν πολύτιμη.