Καλωσόρισμα Διευθυντή

Αγαπητοί επισκέπτες,

Με χαρά σας καλωσορίζουμε στο νέο διαδικτυακό τόπο του σχολείου μας.

Η ιστοσελίδα αυτή δημιουργήθηκε με το μεράκι και τη συνεργασία του Διευθυντή και των εκπαιδευτικών του σχολείου με σκοπό την καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη ενημέρωσή σας αλλά και την αμεσότερη επικοινωνία με όποιον θελήσει να περιηγηθεί σε αυτήν.

Οι σχέσεις μαθητών – εκπαιδευτικών σίγουρα δεν πρέπει να είναι αυστηρά τυπικές, αλλά δεν μπορεί και να καλλιεργήσουν το έδαφος που θα επιτρέψει την εξυπηρέτηση συμφερόντων που είναι έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία. Ο Διευθυντής και ο εκπαιδευτικός δεν είναι ούτε γονέας ούτε φίλος των μαθητών. Έχει αναλάβει έναν ξεχωριστό και πολύ δύσκολο ρόλο, αυτόν της«εξισορρόπησης» των διαφορετικών δυνάμεων που πολλές φορές μπερδεύουν και δυσκολεύουν το μαθητή με τα διαφορετικά μηνύματα που εκπέμπουν: της οικογένειας – των φίλων – των ΜΜΕ.

Σκοπός μας είναι να παρουσιάσουμε τη φιλοσοφία που διαπνέει το σχολείο μας και το έργο που παράγεται σ’ αυτό. Κεντρικό σημείο της δουλειάς μας είναι τα ίδια τα παιδιά, τα οποία με τη σωστή καθοδήγηση των εκπαιδευτικών μπορούν να κάνουν σπουδαία πράγματα. Γι’ αυτό και στην ιστοσελίδα υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι αφιερωμένο στη δουλειά των μαθητών μας που έχει προκύψει όλα αυτά τα χρόνια από Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων, το μάθημα της Ερευνητικής Εργασίας, το μάθημα της Τεχνολογίας, τη Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων, το περιοδικό του σχολείου « στις ΕΠΑΛξεις » κλπ. Μέσα από όλη αυτή την προσπάθεια τα παιδιά βγαίνουν πολλαπλά κερδισμένα: βρίσκουν την κλίση τους, αποκτούν ποικίλα ενδιαφέροντα, μαθαίνουν πράγματα που δε γνώριζαν ότι υπάρχουν και ότι μπορούν να τα επιτύχουν, προβληματίζονται και, κυρίως, αποκτούν αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση ώστε να χτίσουν γερές προσωπικότητες που θα τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες της ζωής και να πάρουν σωστές αποφάσεις.

Οι κοινά αποδεκτές αξίες μας είναι να αντιμετωπίζουμε κάθε μαθητή με δικαιοσύνη και σεβασμό στην προσωπικότητά του, να εργαζόμαστε σκληρά, να παρέχουμε εμπειρικές και θεωρητικές γνώσεις και να εξασφαλίζουμε ένα ασφαλές μαθησιακό περιβάλλον. Αντιμετωπίζουμε με μεγάλη ευαισθησία το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού, γι’ αυτό και υπάρχουν όλες οι δράσεις που έχουν γίνει στο σχολείο τα τελευταία χρόνια και έχουν σαν άξονα την πρόληψη και την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης στους μαθητές.

Εκτός από τα πεδία που αφορούν άμεσα την πληροφόρηση σχετικά με θέματα εκπαίδευσης, θεωρήσαμε ότι πρέπει να υπάρχουν και γενικότερες πληροφορίες που επίσης αφορούν όλους τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Υπάρχουν λοιπόν θέματα που αφορούν στις εκδρομές, στον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών, στη νομοθεσία για τη φοίτηση των μαθητών κλπ.

Κλείνοντας, αισθάνομαι την ανάγκη να τονίσω ότι είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που υπηρετούμε στο 1ο ΕΠΑΛ Άργους και ανταμοιβή μας είναι η εκτίμηση που τρέφει για το έργο μας η τοπική κοινωνία και φτάνει σ’ εμάς μέσα από τα συγχαρητήρια μηνύματα των τοπικών φορέων για τις δεκάδες διακρίσεις που έχουμε καταφέρει σε διεθνείς και ξένους διαγωνισμούς, όπως και την ανταπόκριση στο κάλεσμα μας πολύ σημαντικών καλλιτεχνών. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως υπάρχουν δεσμοί του σχολείου με μαθητές που κάποτε φοίτησαν σε αυτό και σήμερα είναι επιτυχημένοι επαγγελματίες. Λυπούμαστε ιδιαίτερα που ακόμα και σήμερα υπάρχουν οι κακοπροαίρετες φωνές που στέλνουν αρνητικά μηνύματα και προσπαθούν να υποβαθμίσουν και να σαμποτάρουν το έργο και την αξία της τεχνικής εκπαίδευσης. Με την ίδια υπομονή και επιμονή αγωνιζόμαστε για να υλοποιείται κάθε χρόνο το όραμά μας. Επιδιώκουμε ένα σχολείο δημιουργικό και ευέλικτο, ανοικτό σε όλους, ανταγωνιστικό και μάχιμο. Στο πλάι μας, όλα αυτά τα χρόνια,είχαμε εκπαιδευτικούς, μαθητές/τριες και γονείς.

Σε εσάς απευθυνόμαστε και πάλι για να συμπορευτούμε στον κοινό αγώνα.

Καλή περιήγηση!